Čačko: Čaká nás ešte dlhá cesta


By Michal Runák - Posted on 25 január 2011

V Pruskom sa rozhodcovská komisia SHbÚ snažila zvýšiť úroveň arbitrov v extralige i regionálnych súťažiach.

V Pruskom prebehlo školenie rozhodcov

Školenie rozhodcov v Pruskom, ktoré sa konalo uplynulý víkend prinieslo viacero zaujímavých noviniek.

Roman Čačko je muž, ktorý má v slovenskom hokejbale na starosti práve mužov v pruhovanom. V únii je členom rozhodcovskej komisie, avšak práve on je považovaný za akúsi šedú eminenciu v tomto obore. Roman bol ochotný poskytnúť svoj čas aj redakcii TOPhbl.sk a podeliť sa o postrehy z celého školenia. V prvom rade nás zaujímalo, za akým účelom bola vlastne táto akcia zvolaná.

„Vždy pred začiatkom sezóny sa stretávame na takomto školení. Vždy si tam preberieme pravidlá a píšu sa testy, kde zistime aké sú problémy pri rozhodovaní. Tieto stretnutia majú skôr výukový a informatívny charakter. Jasné je aj to, že potom nasleduje diskusia, kde nás rozhodcovia informujú pri chybách funkcionárov stretnutia, ako zo strany domácich a hostí. Potom tieto informácie poskytujeme na stretnutiach kapitánov mužstiev. Komisia rozhodcov by veľmi chcela zvýšiť úroveň rozhodcov na Slovensku. Preto niektorí členovia chodia robiť školenia po regiónoch. Boli sme minulý rok v Kežmarku a teraz máme ísť do Zvolena. Hľadáme nových rozhodcov. Napríklad z Kežmarku budeme určite delegovať z tých rozhodcov, ktorý sa zúčastnili na stretnutia extraligy U19 a seniorov. Ako aj na turnaje U16 a U14," povedal pre náš web Čačko.

Školenie malo svoje plusy, ktoré určite prevažovali nad negatívami. K úplnej spokojnosti však predsalen niečo chýba. Roman Čačko vyvetľuje: „S priebehom školenia som spokojný, nakoľko sme sa zišli vo veľkom počte. Bol som prekvapený s účasťou rozhodcov z regionálnych líg a rozhodcov ľadového hokeja. Školenie začalo okolo dvanástej hodiny a na prekvapenie skončilo o osemnástej hodine. Bol som milo prekvapený. Takéto školenia by mali byť na dva dni, kde by sa rozoberali všetky veci. Pre tieto dva dni by bol aj simulovaný zápas, kde by sme si tento zápas rozoberali. Len problém je vo financiách, nakoľko treba všetko zaplatiť. Ako je nocľah, stravovanie a atď... Tieto veci si hradia rozhodcovia sami. Určite niektoré jazyky budú hovoriť, o tom, čo chceme! Takže so školením som spokojný, až na niektoré výnimky. Ešte nás čaká dlhá cesta k zlepšeniu výkonnosti rozhodcov.“

Súčasťou školenia bolo aj overovanie, ako rozhodcovia poznajú jednotlivé pravidlá. Udialo sa tak pomocou testu. Test obsahoval veľmi špecifické otázky, s ktorými sa možno poniektorí v praxi ani nemusia počas kariéry stretnúť. Ovládať tieto situácie však musia. Napriek chybám však bol Čačko s výsledkami testov spokojný: „Testy vypracujem vždy nové na každé školenie. Sú tam nejaké pravopisné chyby, ale z toho sa nestrieľa. V testoch bolo 45 otázok. V niektorých boli správne odpovede až štyri. Pri opravách sme brali percentuálne vyhodnotenie. Len teraz budem vyhodnocovať testy a dám každému rozhodcovi vedieť ako dopadol. Testy dopadli dobre. Boli tam rozhodcovia, ktorý písali testy prvýkrát a tiež dopadli dobre. S testami som veľmi spokojný. Aspoň vieme kde máme chyby pri rozhodovaní.“

Vzápätí Čačko oboznamuje s novinkou, na ktorú budú musieť byť všetci rozhodcovia pripravení. „Školenie mi ukázalo zvyšovanie úrovne oproti tomu minulému alebo roku. Chlapci sa chcú zlepšovať, čo je vidieť na účasti. Máme chyby. Kto ich nemá. Pre zvyšovanie a sledovanosť výkonu rozhodcov únia schválila dvoch delegátov. Títo majú povinnosť ísť na stretnutie a sledovať prácu rozhodcov. Takže ešte aj tam zistíme chybovosť pri rozhodovaní. Rozhodcovia nebudú vedieť na ktorý zápas prídu delegáti,“ vyjadril sa prvý medzi rozhodcami.

V každom prípade, školenie ukázalo všetky chybičky a ukázalo smer, akým sa rozhodcovia musia uberať. Podobných akcií by malo byť rozhodne viac.

„Najlepšie by bolo keby školenia bývali vždy pred začiatkom sezóny, v polovici sezóny (prestávka) a ešte pred play-off s rozhodcami, ktorí budú rozhodovať tieto zápasy. Uvidíme, ale všetko sa musí dohovoriť s komisiou rozhodcov,“ uzatvára debatu Roman Čačko.

Vaše hodnotenie: None Priemer: 4.1 (9 votes)

CAPTCHA
Táto otázka slúži na odradenie spamerov.
4 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.