Úplatky pre rozhodcov neprichádzajú do úvahy, tvrdí Roman Čačko


By Adriana Migrová - Posted on 25 október 2010

 "V tomto športe máme dvadsaťsedem rozhodcov, ale kvalitných zrátam na jednej ruke. Aj to je veľa," hovorí v exkluzívnom rozhovore pre fhbl.sk Roman Čačko z rozhodcovskej komisie SHbÚ.

Posledné obdobie opäť prinieslo otázku kvality extraligových rozhodcov a ich výkonov v jednotlivých stretnutiach. Odvážnejšie a možno urážlivejšie hlasy hovoria o tom, že azda iba jeden z troch arbitrov by po kontrole prešiel testami. Ešte ďalej zachádzajú hlasy o kupovaní priazne mužov v pásikovaných dresoch. Fakt a či iba slovenská závisť po neúspešnom stretnutí? Fhbl.sk sa snažilo prísť na koreň veci s tým najpovolanejším. Prinášame vám exkluzívny rozhovor o otázkach priamo na telo s Romanom Čačkom, členom rozhodcovskej komisie Slovenskej hokejbalovej únie.

Verejnosť opäť obchádza vlna hnevu voči rozhodcom, zlé hlasy hovoria dokonca o najhoršom článku vo väčšine stretnutí. Je na tom niečo pravdy alebo ide iba o ohováranie?

"Hral som hokej, pískal som hokej. Hral som hokejbal a pískam hokejbal. Som v komisii rozhodcov tu na Slovensku a mám na starosti delegovanie rozhodcov a prípravu pred sezónou. V našom športe máme 27 rozhodcov, ale kvalitných zrátam na jednej ruke. Aj to je veľa. Nebudem hádzať všetkých arbitrov do jedného koša. Pracujem aj s in-line hokejom. Poznám skoro všetkých hokejových rozhodcov. Ako aj v hokejbale, aj v hokeji majú rozhodcovia rôzne zmýšľanie. Nie sú jednotní pri posudzovaní zákrokov a iných vecí. O divákoch a hráčoch sa nebudem vyjadrovať. Stačí sa na stretnutí pozerať a kultúra v tomto bode je zrejmá. Nadávanie a vyhrážanie o bitke sú každodennou záležitosťou."

Čo si myslíte o tvrdení, že dvaja z troch rozhodcov by v prípade náhodnej kontroly neprešli testom?

"Asi majú pravdu. Robieval som na hokeji testy, robím ich aj tu v hokejbale. Všetko to je o známostiach. Keď boli u nás prvé testy, z desiatich spravili dvaja nad 80%. O ostatných sa radšej ani nebudem vyjadrovať. Na druhý rok už to bolo lepšie. Tento rok ma milo prekvapil fakt, že spravili všetci nad 80%. Otázky robievam ja sám a nikto nevie aké budú. Verím tomuto hodnoteniu."

Ako hodnotite svoju prácu a prácu kolegov?

"Moja práca pri rozhodovaní je jednoduchá. Snažím sa odpískať zápas ako najlepšie viem. Pomýlim sa aj ja, veď človek nie je robot. Neviem prečo, ale keď pískame s kolegom, tak máme veľmi málo problémov ako aj s hráčmi, tak i s divákmi. Všetko to je aj o tom, keď hráči vidia aký rozhodca ide pískať. Vedia, čo si môžu dovoliť. Je to rôzne. Ja s kolegom patrím medzi najlepších na medzinárodných podujatiach. Vždy sa snažíme reprezentovať Slovensko v tom najlepšom svetle. Každý rok chodíme skoro na všetky medzinárodné podujatia. O ostatných spolupracovníkoch hovoriť nebudem. Som v komisii rozhodcov a nie je tak ako si prestavujem ideu v tomto smere. Preto už komisia rozhodcov začala konať voči rozhodovaniu niektorých arbitrov."

Muž s píšťaľkou to máva zväčša najťažšie. Obľúbencov na jednej či na druhej strane si nájde iba ťažko. Myslíte si, že korupcia v hokejbale je realitou alebo iba tradičným výkrikom porazených?

"Z mojej strany som sa ešte nestretol a neviem o tom, že by niektorý rozhodca bral niečo. To by bolo jeho posledné, keby sme to zistili. Stretol som sa s prípadom, keď rozhodca pred hráčmi podával zápas, ktorý išiel rozhodovať. Prvá tretina vyzerala tak ako to podal a na koho. Ale výsledok bol chvalabohu iný."

Vaše hodnotenie: None Priemer: 4.6 (7 votes)
Značky

CAPTCHA
Táto otázka slúži na odradenie spamerov.
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.