Kvalita sa do Kežmarku vrátila, vraví v druhej časti rozhovoru Humeník


By Ladislav Kováč - Posted on 23 január 2015

"Hokejbal je na východnom Slovensku hlboko zakorenený, ale doteraz nemal finančné prostriedky na postavenie dôstojných hokejbalových stánkov," povedal pre TOPhbl.sk Pavol Humeník.

V druhej časti rozhovoru s predsedom  MŠK  MIMISOLAR  Kežmarok  Pavlom Humeníkom
sa zameriame na progres hokejbalu na východnom Slovensku a históriu klubu.

Dlhoročný funkcionár bol v roku 1999  pri etablovaní hokejbalu v Kežmarku, keď vznikla mestská liga  KHbL.  V mestečku ležiacom pod  Vysokými Tatrami popularita hokejbalu z roka na rok stúpala a od  2004 hráva Kežmarok pravidelne v mládežníckych kategóriach o majstra Slovenska. Veľký triumf dosiahol výber Kežmarskej ligy v roku 2008 v kategórii U20, keď sa stal majstrom  Slovenska.  Krátko  po  úspechu  vznikol  MŠK  Kežmarok  a spoluzakladateľ  Pavol Humeník sa posadil do čela predstavenstva klubu.  Následne  sa MŠK prihlásil do baráže, cez ktorú sa prebojoval do najvyššej slovenskej súťaže seniorov.

V ročníku 2009/10 sa odohrala jedna z najvyrovnanejších základných časti v histórii extraligy. Kežmarok nazbieral v nováčikovskej sezóne  39 bodov a v tabuľke skončil na piatom mieste, len tri body za víťazom základnej časti Martinom. Vo štvrťfinále  MŠK vypadol po vyrovnanej sérii s Pruským 1:3 na zápasy, keď sa až v troch dueloch muselo predlžovať. Kežmarok však vo svojej premiérovej extraligovej sezóne bol pribrzdený v rozlete, keď dostal od disciplinárnej komisie najvyšší trest v histórii súťaže a musel odohrať tri domáce zápasy minimálne sto kilometrov od Kežmarku. S veľkou nevôlou to nieslo vedenie MŠK a v nasledujúcom ročníku neprihlásilo klub do extraligy. No na východnom  Slovensku sa zrealizovala  Tatranská  Extraliga  a v novovzniknutej súťaži sa zúčastnili  Košice, Kežmarok, Spišská Belá, Prešov či Bardejov.

Zaujímavý projekt  spustil expanziu východoslovenských hokejbalových mužstiev vo všetkých vekových kategóriách Extraligy. Od ročníka 2010/11 sa počet mužstiev z východu skoro zdesaťnásobil. V aktuálnej sezóne je v mládežníckych kategóriách až sedemnásť mužstiev z východnej časti republiky a dva tímy hrajú seniorskú extraligu.

" Hokejbal je na východnom Slovensku hlboko zakorenený, ale doteraz nemal finančné
prostriedky na postavenie dôstojných hokejbalových stánkov, aby sa tu mohli hrať celoslovenské súťaže. Po nás si postavili ihriská  Spišská Belá,  Svidník  a teraz Prešov.
Podľa môjho názoru  je už iba otázkou času kedy bude mať východné  Slovensko viac tímov aj v seniorskej kategórii. Tunajšia bohatá mládežnická základňa mi dáva za pravdu, že niekde sa ten záujem o hokejbal musí v budúcnosti prejaviť. Ak sa ešte náhodou postavia funkčné ihriská aj v ďalších hokejbalových "baštách" na východe, akými sú Poprad či Košice, tak to bude veľmi silná konkurencia voči ostatnému Slovensku,"
  predpovedá  predseda  MŠK Pavol Humeník, ktorý pracuje pre svoj klub s veľkým zanietením a počas extraligových zápasov preberá na seba funkciu vedúceho mužstva.

V sezóne  2011/12  sa po ročnej prestávke  MŠK MIMISOLAR Kežmarok vrátil do extraligy mužov a zaznamenal v nej doposiaľ najväčší úspech.  V play-off sa  Kežmarok prebojoval do semifinále, v ktorom ho vyradila  Nitra.

Pred ročníkom 2012/13 kvôli internej záležitosti vedenia klubu nastala v kabíne MŠK vzbura a niekoľko lídrov z tímu odišlo do Vrútok. Táto skutočnosť mala za následok, že Kežmarok nepostúpil do play-off a v minulej sezóne skončil v tabuľke až na predposlednom mieste po záklanéj časti.

Podobný prípad sa stal v Žiline  pred sezónou  2010/11, keď im z tímu odišlo kvinteto hráčov do Nitry.  Žilina zažila najvačšiu hokejbalovú slávu na začiatku nového tisícročia, keď sa dvakrát prebojovala do finále Európskeho pohára a striebro získala aj v slovenskej extralige v ročníku 2001/2002. Po odchode viacerých hráčov, ktorí boli pre tím oporou sa žilinský klub začal postupne prepadávať a v  roku 2013  HBC Žirafa Žilina zmizla z extraligovéj mapy. Postihne podobný scenár aj  MŠK  a vypadne Kežmarok z extraligy?

" Toho sa neobávam. Pred dva a pol rokom tesne pred začiatkom sezóny odišla celkovo viac ako jedna päťka z MŠK. Takmer všetko reprezentanti Slovenska, ktorí hrali v seniorskej, alebo juniorskej kategórii. Pre nás z vedenia klubu to bol nečakaný šok, lebo žiadnemu z hráčov sme neublížili. Napriek tomu, že sme nemali za nich adekvátnu náhradu a výrazne sme sa oslabili, ich rozhodnutie sme rešpektovali a nebránili sme týmto hráčom prestúpiť do konkurenčného extraligového klubu. Aký to paradox, že keď sa chceli títo hráči po čase vrátiť späť do  MŠK, bolo a stále  je im v tom bránené zo strany konkurencie.  A to aj za cenu ročného zákazu štartu daného hráča v extralige. My sme to neľahké obdobie bez nich prežili bez ujmy a sme radi, že už sú späť. Vždy mali dvere do nášho klubu otvorené, lebo sa držíme  zásady, že ten kto si nešpiní do vlasného hniezda, ten do toho hniezda patrí. Rovnako oni patria do kežmarského hokejbalového klubu MŠK. Väčšina hráčov, ktorá vtedy odišla je naspäť, takže kvalita sa do klubu vrátila. Preto si nemyslím, že by sme nasledovali scenár aký bol v Žiline," povedal Humeník.

Bratislava má v hokejbalovej extralige seniorov trojnásobné zastúpenie (LG, Jokerit, Ružinov). Ďalším záujemcom o najvyššiu súťaž je Slovan Bratislava, ktorý sa už niekoľko rokov snaží prebojovať z baráže. V hlavnom meste je však nižší záujem o mládežnícke kategórie a práca so žiakmi alebo dorastencami má pomalší proces. Naopak, v  Kežmarku  mládežnicky hokejbal zaznamenal prudký rozkvet. Do aktuálnej sezóny postavil MŠK Mimisolar tri výbery a  mestský  konkurenčný  klub  Worms  Kežmarok  má  zastupenie  vo  všetkých  piatich mládežníckych  celoštátnych  ligách.

" Nemyslím si, že by hokejbal v Bratislave upadal, je v ňom dosť zapálených funkcionárov. Nemajme zas prehnané požiadavky na vznik  nových tímov. V Bratislave je hokejbalová tradícia a v okolí je dostatok talentov, tam hokejbal určite nezanikne. Treba si uvedomiť, že aj u nás hrajú hokejbalisti z Popradu, či okolitých obcí. Prídu do Kežmarku, lebo doma nemajú také podmienky, aké nájdu u nás, pritom my sami nie sme so všetkým spokojní. Každý ale nájde u nás zapálených ľudi pre tento šport. Hokejbal je dostatočne propagovaný v regionálnych médiach a aj oceňovaný,"  zakončil  rozhovor  pre  Tophbl.sk P. Humeník.

Vaše hodnotenie: None Priemer: 3.3 (4 votes)
Značky

CAPTCHA
Táto otázka slúži na odradenie spamerov.
4 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.